nedelja, 3. december 2017

Veseli december ali kakšno je zares življenje v Avstraliji


It's Decembeeeer guuuuuuys!! Sploh ne morm vrjet, da je sam še en mesec do konca leta, kako čas hitr teče, noro! Čeprov me letos tale praznični duh (še)ni obsedu - to pripisujem trenutnim vremenskim razmeram pri nas, bom počaaas mogla začet gruntat o božični peki piškotov ofkoooors. Moji cimri se že veselijo in že kujejo načrte kako me obdržat u hiši za zmerej hahaha ...no pa plani za novo leto se tut morjo začet kreirat počasa, da ne bomo spet zadno minuto use. Drgač pa spet sm se končno spravla organizirano telovadt, sonce me je ožgalo na pohodu od morju in s cimro sva spekli torto....lajf je gud. 1.12 nam je prnesu tut uradni prvi dan poletja, but I admit, mal pa pogrešam zimo.. :)

Anyways, po začetni evforiji in prvem vtisu o Sydney-u (več o tem, v mojem čisto prvem zapisu tule), sem se odločila spisati en prispevek o življenju v tem največjem avstralskem mestu.
Torej, SYDNEY. Večini najbolj poznano avstralsko mesto, NI prestolnica Avstralije (to je Canberra) – JE pa prestolnica zvezne države New South Wales in je s preko 4 miljonov prebivalcev največje mesto tega kontinenta. Na mojem nedavnem vzponu na Sydney Harbour bridge (btw, NOROOOO drago in NOROO zakon!) sm se naučila še precej drugih zanimivih zadev npr., da so bli tu v preteklosti v večini naseljeni kaznjenci iz Združenega Kraljestva, kasneje so se na tem območju začeli naseljevati tut ostali in tako je nastalo prvo in najstarejše mesto v Avstraliji.
Če se kdo spomne, leta 2000 so tu potekale tudi Olimpijske Igre. Poleg tega, da je danes največje, se ga drži tud naziv najdražjega mesta v državi. Služba-zaslužek-poraba...vse to je sicer v zelo solidnem razmerju, vsaj po mojih dosedanjih izkušnjah in trenutnem življenjskem slogu, ki ga živim (shared apartment, ne grem se glih nekakšnega trošenja in zapravljanja na meni nepotrebnih zadevah...). glede na to, da sm v preteklih dveh mescih poskusla in zamenjala ze tri službe in sm se trenutno ustalila pri četrti (upam, da tle tut ostanem za neki časa, cause I love it!!), bi rekla, da problemov z iskanjem službe tukej ni. Dejstvo je, da moraš bit zelo vztrajen, odločen in še kako pripravljen, da na 95% poslanih prošenj in oddanih CV-jev ne boč dobil nobenga odziva. Tko pač je, nč drugač kot kje drugje po svetu. Super je, če namest/poleg pošiljanja kontaktno osebo tut pokličeš, kar zame seveda (še) ne pride upoštev, ker zelo nerada kličem ljudi po telefonu in se oglašat na tuje cifre hahaha ampak se trudim in delam na tem...prav iz tega razloga sm se osebno rajš posluževala principa walk in and talk to the manager in person, kar mi definitivno bolj leži (kar pa ne pomen, da se nism stokrat usrala in rajš obrnila, kot pa izrekla magične besede “are you hirinig at the moment?” wopsii haha). Plače so v skladu z življenjskim standardom v mestu - zelo dobre, in to kar imam jaz po naših standardih za dobro, je tle manj kot minimalc. Sm mela kdaj kr problem, ko mi je kdo ponudu 16$ na uro – men se je to zdelo bale, pa so me potem cimri in šefica s sodelovkami v Proteiniju prizemljil, da za tok mal pa absolutno ni vredno. Tega, da je Slovenija verjetno edina na svetu k ma “študentsko” delo ločeno od “normalnega” dela, se zavedam že precej časa. In več kot potujem, več različnih kultur spoznavam, bolj se mi zdi to najbolj butasta zadeva na svetu – ker si študent, boš pač delov za manj k 4€/uro pa še mal ti bomo pobral od tega za take in drugačne prispevke. Ajd čau. Mislm, da ne rabm posebej poudarjat, kakšne so reakcije tujcev, ko z njimi delim informacijo o povprečni študenstski plači v moji državi...par čeljusti sm pobrala iz tal, pa nekej parov oči potisnla nazaj kamor spadajo if you know what I mean :D torej službe tukej so (če nisi preveč zbirčen seveda), dnarja tut nekej pride, kaj pa stroški? Če spremljate moj blog že od začetka, potem ste deloma že seznanjeni z mojo osebno porabo denarja v prvih tednih, ko sm še beležila vsak zapravljen dolar (če ne, pa hitro skoči nazaj na prve zapise in si oglej!). Plače tu so večinoma izdane ne teden,
nekje na dva tedna...                         redko pa tut na mesec....

 

Tedenska plačila so mi do zdej najbolj pri srcu :D Vsi, ki ste do zdej že živel na svojem (beri – si krili čisto vse iz svojega proračuna), verjetno veste, da te dnevno/tedensko/mesečno prizadanejo takšni in drugačni stroški – najemnina, hrana, (javni)prevoz, šparanje, drobnarije potrebne za življenje (toaletni pripomočki, čistila, sekret papir...) ...neskončno mnogo zadev, ki vplivajo na končno cifro na tvojem računu. Za boljše razumevanje dam primer: na teden zaslužm približno 500$, 200$ gre za najemnino, 50 za hrano, če grem vn jest je prec še 20-30, če se vozakam okol z vlakom še dodam enih 20, k sreči toaletnih zadev in drugi prčkarij ne rabm kupvat tedensko...pa smo na enih 300$ stroškov na teden vse skupaj. Razmerje priliv in poraba pa ni tako slabo. :) seveda, moj življenjski standard ni najboljši, ni pa tut najslabši! Sicer se pa strinjam, da če prideš v državo z namenom samo potovat, je noooooro drago, absolutno katastrofa, kljub trenutni fantastični pretvorbi evra v dolar. Če pa delaš, se ti zadeve lepo poglihajo. Cene hrane in pijače tut zunej v lokalih so drugač čist primerljive z našimi: (€ - AU$ = 1€ - 1,54$)...običajna kava je nekje 2 do 3,50$ kar je med 1,50€ in 2,50€. Če ješ zunej (obična restavracija) nekje 20-25$ kar pride med 12 in 16€. Za fensi  4-5 hodni meni v ekstra restavraciji, daš okol 60-80€. I say fabulous for the most expensive city in Aus!
Pa da ne bo cel post samo o kešu....dejmo rečt še kašno o načinu življenja v Avstraliji. Kaj so tiste stvari, ki so tu običajne, doma jih pa nismo najbolj vajeni + fun facts:
  • fake boobs, fake faces, lip injections, fake hair, ugly instagram makeup, iste frizure, iste face...vse so iste
  • vsak javni wc v mestu ima odlagališče za igle (ne vem kaj naj si mislm...dobr, ker skrbijo, da se to posprav, al slabo, ker to nakazuje na veliko potrebo po teh odlagališčih - torej veliko drogerašev?!?! haha)  
  • obsesija s take away kavo - mislm, da si tle noben ne kuha kave doma. NOBEN!
  • obsesija s tumeric latte, z matcha latte in drugimi oblikami latte-jev
  • obsesija z mandljevim, sojinim, kokosovim, makadamijinim..... mlekom
  • obsesija z Acai skledo
  • obsesija s kombucho 
  • vreme....WTF????
  • vremenska napoved....še bolj WTF????
  • ščurki v stanovanjih in hišah...yep, kruta realnost 90% hiš v Sydneyu, če ne v celi državi?! eni menda celo letijo in so v velikosti hrošča al pa še večji....why oh why :S
    ... vrjem, to se tut js sprašujm...
  • hoja brez obutve po mestu -  popolnoma  sprejemljivo (nism verjela, dokler nism vidla)
  • hoja v kopalkah po mestu - popolnoma sprejemljivo
  • not wearing a bra...popolnoma sprejemljivo...not that you really need one with those fake boobies anyways.
  • ptiči - glasnost čivkanja on another level!!
  • bale brezdomcev
  • cucki, bale cuckov. vsaka hiša ma svojga cucka...ponavadi neprijaznega.
  • Azijci:
  • GOON ali vino iz vrečke, zlato backpackerjev
  • nesramni in nestrpni avtobusarji, k enkrat zapre vrata, ti jih ne odpre več pa tut, če še zmer stoji na postaji in bo speljov čez eno minuto...da ne omenjam voznih sposobnosti....jaoo :D
  • workout parki - vsak drugi park ma svojo zunanje fitnese pa opremo za telovadt, polno telovadnih skupin zjutrej, popoldne, zvečer, kultura vadbe je tle na čist drugem nivoju!
  • Oblačila: čist športno, al pa čist uštimano, k za na poroko....Nekej umes? Zihr nis iz tle :)
  • when you work, you work hard
  • when you're off, you're off hard
  • barbie...vsaka plaža in park ma posebne žar postaje, kamor si lahko flikneš mesek in zelenjavco za piknik
  • mango v velikosti male lubenice k stane 1,60€ (lifeeeeee!!!)
  • prijazni in skulirani ljudje
  • spider situation...do predučerišnm tukej še nism vidla pajka...but then that day came...and I couldn't help but think about doing this again...
Tole pretty much zajema moje trenutno videnje življenja v Avstraliji. Zagotovo pa ob vseh teh točkah ne smem pozabit dodat kako prečudovita dežela je tole in kaj vse ima za ponudit. Nima vsak dnevnega dostopa do takih razgledov....in upam, da mi bo v prihodnje uspelo vidt še več takšnih prečudovitih kulis...

Tako, zdej grem pa drsat. Yes, you read it right....it's ice skating time, sej je le veseliii decembeeeeeeer...za vas pa upam, da ste bli pridni, da bo Miklavž kej prnesu....men že vem, da ne bo, k me ne bo najdu...bom pa sama svoj Miklavž!!! :)

Until next time!

xx

Ni komentarjev:

Objavite komentar